De actie is bedoeld om mensen die een oude, onzuinige koelkast of vriezer hebben te verleiden om deze te vervangen voor een nieuwe energiezuinigere versie. Het gaat om energiezuinige koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties met energieklasse A, B, C of D. Voor het omruilen van je oude apparaat ontvang je € 35,-.

Waarom deze actie?

Stichting OPEN organiseert samen met APPLiA Nederland en de Wecycle-inleverpunten een eenmalige landelijke inruilactie voor oude koel- en vriesapparatuur. De actie sluit aan bij maatregel 43 uit het pakket met 54 maatregelen dat Urgenda, de organisatie voor innovatie en duurzaamheid, heeft opgesteld om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Het omwisselen van alle oude, onzuinige koel- en vriesapparatuur kan wel 400 kiloton CO2-uitstoot besparen. Daarom is deze actie in het klimaatplan gekomen. Bekijk hier deze maatregel 43 uit het klimaatplan van Urgenda.

Actievoorwaarden

Om mee te doen met de actie moet je rekening houden met de volgende regels:

  • Je ontvangt € 35,- voor een ingeleverd oud koel- of vriesapparaat op de voorwaarde dat je gelijktijdig een nieuw energiezuinig exemplaar koopt in de actieperiode.
  • De aanschaf van het apparaat moet plaatsvinden in de actieperiode die loopt van 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022.
  • De actie is inmiddels afgelopen. Als je energiezuinige apparaat gekocht is voor 30 juni en de levering nog moet plaatsvinden: je kunt nog tot 1 oktober 2022 het bewijs van inlevering van je oude apparaat indienen op de actiepagina van deelnemende fabrikanten.
  • De nieuwe koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie moet gemaakt zijn door bepaalde fabrikanten. Bekijk hier de deelnemende fabrikanten.
  • Je moet een bewijs van inlevering van het oude koelvriesapparaat krijgen van je verkoper of een foto maken van het inleveren van je oude apparaat om € 35,- te kunnen claimen. 

Let op! Check voordat je je oude apparaat gaat inruilen ook altijd de website van je fabrikant. Het kan zijn dat zij meer of andere regels stellen.

Waar lever ik mijn oude apparaat in?

Koop een koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie met energielabel A, B, C of D in de actieperiode van 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022. Bewaar je aankoopbon van je nieuwe apparaat en lever je oude apparaat in bij een Wecycle-inleverpunt (de milieustraat) of geef je oude apparaat mee aan de verkoper van je nieuwe koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie, zodat zij deze op een juiste manier kunnen laten recyclen. De datum op de aankoopbon van het nieuwe koelvriesapparaat is bepalend. Het inleveren van het oude apparaat kan ook na de actieperiode plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat het nieuwe koelvriesapparaat later wordt geleverd.

Winkel
Wecycle
Milieustraat
Hoe krijg ik geld voor mijn oude koel- en vriesapparaat?

Na inleveren van de oude koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie ontvang je van de fabrikant van je nieuwe apparaat een inleverpremie van € 35,- op je oude apparaat. Hiervoor moet je een bewijs van inlevering krijgen van de verkoper of een foto maken van het inleveren van je oude apparaat. Je kunt deze gegevens uploaden op de speciale cashbackpagina van de fabrikant. Daar vul je ook je bankgegevens in voor het storten van de € 35,-. Check voordat je je oude apparaat gaat inruilen ook altijd de website van je fabrikant. Het kan zijn dat zij meer of andere regels stellen.

Naar de fabrikanten

Wat gebeurt er met mijn oude apparaat?

Heb je je oude koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie ingeleverd? Dan wordt deze door Stichting OPEN ingezameld. Je kent Stichting OPEN misschien wel van de Wecycle-campagnes en -inleverpunten. Vervolgens wordt jouw het apparaat gerecycled. Zo worden grondstoffen teruggewonnen en kunnen eventuele schadelijke broeikasgassen die nog in sommige oude koelkasten en vriezers zitten worden vernietigd.