Door je koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie in te ruilen voor een nieuwe, kun je energie en geld besparen. Let hierbij wel op het energielabel. Met een energiezuiniger apparaat help je het klimaat en je portemonnee!

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe zuinig de koelkast of vriezer omgaat met energie. De zuinigste koel-en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. Ook kun je letten op het energieverbruik per jaar. Daarmee kan je verschillende koelkasten en vriezers goed vergelijken. Zo verbruikt een grote koelkast meer energie dan een kleine. Op het energielabel staat ook informatie over de inhoud van het koel-en vriesgedeelte en hoeveel geluid het apparaat maakt. Bekijk hieronder welke informatie er nog meer op het energielabel staat.

1
De QR-code geeft toegang tot meer informatie over het model
2
De energie-efficiëntie klasse voor deze koelkast of vriezer
3
De jaarlijkse energieconsumptie van de koelkast of vriezer
4
Het volume van het vriesgedeelte
5
Het volume van het koelgedeelte
6
Het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel (dB) op een schaal van 4 niveau's

Let op! Op 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten en vriezers vernieuwd. Het nieuwe energielabel A, B, C en D is te vergelijken met het oude A+++, A++, A+ en A. Wat nu energielabel G is was voorheen D.

Nieuw energielabel

Verbruik (KWh/jaar)

Oud energielabel

Verbruik (KWh/jaar)

A

103

B

128

C

161

A***

157

D

201

A**

235

E

252

A*

299

F

315

A

392B

535C

677D

784E

891F

1069

Inruilen is duurzaam

Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven. Correct inleveren bij een Wecycle-inleverpunt (de retailer of een gemeentelijke milieustraat) is belangrijk. Niet alleen moeten grondstoffen teruggewonnen worden, maar ook schadelijke CFK’s (een sterk broeikasgas) moeten afgevangen en vernietigd worden. CFK’s kunnen zich bevinden in het koelmiddel en/of het isolatiemateriaal van koelkasten en vriezers. Het is dan ook voordeliger voor het milieu en de portemonnee om oude apparaten om te ruilen voor een nieuw en energiezuiniger model. Het van de markt halen van oude en onzuinige koelkasten en vriezers kan landelijk gezien 0,4 megaton CO2-uitstoot besparen.

Wat kun je besparen?

Je koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie inruilen is voordelig voor jou en voor het klimaat. Door bijvoorbeeld een nieuwe koel-vriescombinatie te nemen kun je energiekosten besparen!

Deelnemende fabrikanten

Wil je jouw koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie inruilen? Bekijk de fabrikanten die mee doen aan deze actie.

Bekijk deelnemers
Deelnemende winkels

Wil je jouw koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie inruilen? Bekijk de winkels die mee doen aan deze actie.

Bekijk winkels