Op deze pagina vind je de antwoorden op veelvoorkomende vragen over de actie. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een bericht via vragen@koelkastinruilen.nl.

Waarom is deze actie er?

De actie is bedoeld om mensen die een oude, onzuinige koelkast of vriezer hebben te verleiden om deze te vervangen voor een nieuwe energiezuinigere versie (met energieklasse A, B, C of D).

Waarom zou ik meedoen?

Deze actie draagt bij aan de doelstellingen voor verduurzaming. Hoe meer mensen meedoen aan de actie, hoe meer CO2-uitstoot we kunnen besparen. Daarnaast wordt de actie groots gepromoot. De actie is bedoeld om mensen te inspireren, informeren en in actie te komen!

Waarom oude koelkasten inruilen?

Oude koelkasten en vriezers kunnen uitstekend worden gerecycled. Dan kunnen de grondstoffen van deze oude apparaten benut worden voor nieuwe. Dat is duurzamer dan nieuwe grondstoffen delven. Correct inleveren bij een Wecycle-inleverpunt (de retailer of een gemeentelijke milieustraat) is belangrijk. Niet alleen moeten grondstoffen teruggewonnen worden, maar ook schadelijke CFK’s (een sterk broeikasgas) moeten afgevangen en vernietigd worden. CFK’s kunnen zich bevinden in het koelmiddel en/of het isolatiemateriaal van koelkasten en vriezers. Het is dan ook voordeliger voor het milieu en de portemonnee om oude apparaten om te ruilen voor een nieuw en energiezuiniger model. Het van de markt halen van oude en onzuinige koelkasten en vriezers kan landelijk gezien 0,4 megaton CO2-uitstoot besparen.

Wanneer moet ik een nieuw koel- en vriesapparaat nemen?

Meestal is het goed om lang met spullen en apparaten te doen. Maar dat geldt niet voor oude koelkasten en vriezers. Dat zijn echte stroomvreters en kan je het beste vervangen. Overweeg je een nieuwe? Check dan het energieverbruik van het oude apparaat en vergelijk het met de nieuwe.

Voor wie geldt deze actie?

Voor iedereen die een zuinigere versie van zijn oude koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie koopt bij één van de winkels die meedoen in de actieperiode.

Tot wanneer duurt de actie?

De actie is inmiddels afgelopen. Als je energiezuinige apparaat gekocht is voor 30 juni en de levering nog moet plaatsvinden: je kunt nog tot 1 oktober 2022 het bewijs van inlevering van je oude apparaat indienen op de actiepagina van deelnemende fabrikanten.

Waar moet mijn nieuwe apparaat aan voldoen?

Je nieuwe koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie moet het energielabel A, B, C of D hebben en gekocht zijn in de actieperiode.

Hoe werkt de cashback precies?

Dat is afhankelijk van de deelnemende fabrikant. In grote lijnen:

1) Je koopt een energiezuinig apparaat in de actieperiode;

2) dan upload je het aankoopbewijs op de cashbackpagina van de deelnemende producent (Miele betaalt alleen voor verkochte Mieles, LG alleen voor verkochte LG's);

3) Je voegt een bewijs toe op de casbackpagina dat het oude apparaat is ingeleverd bij een gemeentelijke milieustraat of door de retailer mee terug is genomen. Dit kan met een foto of door een (handmatige) aantekening op het aankoopbewijs.

Wat heb ik nodig om de € 35,- te kunnen claimen?

Je moet een bewijs van inlevering meenemen van de winkel waar je het apparaat hebt gekocht of een foto maken van het inleveren van je oude apparaat om € 35,- te kunnen claimen. Je kunt deze gegevens uploaden op de speciale cashbackpagina van de fabrikant. Daar vul je ook je bankgegevens in voor het storten van de € 35,-. Check voordat je je oude apparaat gaat inruilen ook altijd de website van je fabrikant. Het kan zijn dat zij meer of andere regels stellen.

Welke fabrikanten doen mee aan de actie?

De volgende fabrikanten doen mee aan de actie: Beko Global, Bosch, LG Electronics, Liebherr, Miele en Samsung.

Welke retailers doen er mee aan de actie?

De volgende retailers doen mee aan de actie: BCC, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt, Nederlandse Expert Groep B.V., Electro World en Dé Witgoed Specialist, Obbink, ElectronicPartner, De MandemakersGroep, Thuiswinkel.org. Daarnaast doen er ook een aantal zelfstandige retailers, installateurs en witgoedleveranciers mee. Vraag dus altijd naar hun deelname, zodat je zeker weet dat je jouw koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie kan inruilen.

Waar kan ik mijn apparaat inleveren?

Bewaar je aankoopbon en lever je oude koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie in bij een Wecycle-inleverpunt (de milieustraat) of geef je oude apparaat mee aan de verkoper van je nieuwe koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie, zodat zij deze op een juiste manier kunnen laten recyclen. De datum op de aankoopbon van het nieuwe koelvriesapparaat is bepalend. Het inleveren van het oude apparaat kan ook na de actieperiode plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat het nieuwe koelvriesapparaat later wordt geleverd.

Wat gebeurt er met mijn oude apparaat?

Heb je je oude koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie ingeleverd? Dan wordt deze door Stichting OPEN ingezameld. Je kent Stichting OPEN misschien wel van de Wecycle-campagnes en -inleverpunten. Vervolgens wordt jouw apparaat gerecycled. Zo worden grondstoffen teruggewonnen en kunnen eventuele schadelijke broeikasgassen die nog in sommige oude koelkasten en vriezers zitten worden vernietigd.

Waar kan ik terecht met vragen?

Op de cashbackpagina van de fabrikant. Voor overige vragen over de actie, kun je mailen naar vragen@koelkastinruilen.nl.